Pe cine ajuţi

În Postul Crăciunului, am reușit să strângem aproape 33.000 de lei pentru copiii care trăiesc cu mai puțin de 5 lei pe zi. Banii strânși din mesele donate de voi sunt folosiţi nu doar pentru a oferi alimente celor care au nevoie, ci și pentru intervenții de durată care vor asigura o viaţă mai bună copiilor alături de familiile lor.

Astfel, ajutăm copiii să rămână în familie, oferim hrană, îmbrăcăminte și un acoperiș familiilor sărace cu mulţi copii, ajutăm tinerii care ies din instituţii să se integreze social și profesional pentru a-și putea începe viaţa pe cont propriu.

Și pentru că sunt atât de mulți copii care au nevoie de ajutorul nostru, iar faptele bune nu se fac doar de sărbători, vom continua să strângem bani pentru ei și să dăm rost zilelor de post și în restul anului. Aici puteți vedea o parte din poveștile famiilor pe care am reușit să le ajutăm împreună.

 

Povestea familiei Pavel.

Familia Pavel este formată din mama și cei opt copii și a intrat în programul de prevenire a separării copilului de familie desfășurat de Hope and Homes for Children în județul Sibiu după ce a cerut ajutorul organizației.

Deși familia locuia în condiții foarte grele, autoritățile locale refuzau să le ofere sprijinul necesar, încercând astfel să îi determine să se mute din localitate. Practic, autorităţile știau de ei și de situația lor dificilă, dar nu interveneau cu nimic (venit minim garantat, ajutor de încălzire etc.). În aceste condiții, o parte din copii au renunţat la şcoală și au preferat să meargă să lucreze cu ziua în sat sau să stea cu oile pentru ca familia să aibă bani pentru a supraviețui.
La prima vizită pe care le-a făcut-o asistentul social Hope and Homes for Children, copiii aşteptau să mănânce o fiertură de urzici gătită pe o tablă în faţa casei. Mama copiilor povestea că au rămas fără curent electric pentru că nu avea bani pentru a achita facturile vechi. Iarna, copiii erau nevoiţi să înveţe la lanternă sau lumânare. Nu aveau haine, nici mâncare, nici lemne, prin urmare, copiii riscau să ajungă în sistemul de protecție specială.

Familia Pavel

După ce familia Pavel a intrat în programul de prevenire a separării copilului de familia și a început intervenţia Hope and Homes for Children, cinci copii au început să meargă la școală, au primit o sobă pentru gătit și încălzit, alimente, încalţăminte, îmbrăcăminte, rechizite, jucării, produse de igienă. Copiilor li s-au făcut acte de identitate și primesc alocație de susţinere, iar mama are venit minim garantat.

De asemenea, locuința a fost racordată din nou la sistemul de electricitate și s-au făcut câteva lucrări de amenajare în interior pentru a îmbunătăți condițiile de trai. Și atitudinea autorităților locale față de familie s-a schimbat odată cu alegerea unui nou primar și a unui consiliu local. Familia mai are nevoie de ajutor în continuare, dar se vede o îmbunătățire a situației lor.

Viața copiilor este mult mai frumoasă și mai ușoară acum, iar ei se pot dedica școlii și grădiniței.

 

Povestea familiei Bota.

Familia Bota este formată din cei doi părinți și nouă copii cu vârste cuprinse între un an și opt ani. Mama este casnică și tatăl, potcovar. Oamenii din satul în care locuiesc spun despre cei doi că sunt harnici și nu refuză să muncească. Totuși, prin forțe propii, părinții nu reușeau să acopere nevoile de bază ale copiilor.

În anul 2015, autoritățile locale au semnalat Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu cazul familiei Biro, cerând instituționalizarea copiilor pe baza faptului că toți copiii prezentau “semne de malnutriție, greutate corporală și dezvoltare motorie necorespunzătoare vârstei”, conform medicului de familie care îi urmărea.

La prima vizită, asistentul social Hope and Homes for Children a găsit o familie în care părinții erau depășiți de situație, fără niciun sprijin din partea familiei extinse: nouă copii foarte slabi, dezbrăcați, un tată care muncea prin sat ca potcovar sau făcea orice i se cerea, mama care gătea și spăla haine cu mâna toată ziua și nu știa cum să se împartă între treburile casnice și îngrijirea copiilor.Familia Bota

Intervenția Hope and Homes for Children a pornit de la nevoile de bază: hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte. Mama a primit alimente de bază, un frigider pentru a putea păstra mâncarea o perioadă mai îndelungată și o mașină de spălat semiautomată pe care a trebuit să învețe cum să o folosească. Copii au primit îmbrăcăminte și încălțăminte, o bicicletă care le-a adus multe zâmbete, rechizite și cărți pentru școală și grădiniță. De asemenea, familia a primit semințe pentru a cultiva grădina din curte cu legume și zarzavaturi și o văcuță care urma să asigure lapte copiilor. Tatăl s-a ocupat de pregătirea grajdului pentru văcuța familiei, iar mama de pregătirea grădinii.

Treptat, treptat, familia și-a îmbunătăţit condițiile de trai, copiii au luat în greutate și au început să freceventeze grădinița și scoala. Asistentul social din cadrul Hope and Homes for Children care se ocupă de caz povestește că atunci când copii au primit rechizite și jucării, fiecare și-a ales unele lucruri și le-au pus deoparte. Unii dintre băieți au ales mingi și au spus că vor să devină fotbaliști. Altul a început să plângă pentru creioane, spunând că îi place foarte mult să deseneze și până acum nu a avut creioane atât de frumoase. Pentru el, acele creioane erau un simbol al bogăției, la care nu a avut acces până atunci și și le dorea cu ardoare.

Cei 11 membri ai familiei Bota locuiesc într-o casă pe care au ridicat-o singuri. Însă și casa avea nevoie de îmbunătățiri pentru a putea fi numită cu adevărat casă și acasă. Hope and Homes for Children a donat materiale de construcție, iar tatăl s-a apucat să tencuiască în interior, să pună parchetul în două camere și a acoperit cu scândură tavanul casei. Geamuri și uși din termopan au fost montate, tot cu ajutorul Hope and Homes for Children. La lucrările de construcție și amenajare necesare locuinței, tatăl a fost ajutat și de alți membri ai familiei, astfel relațiile dintre ei s-au îmbunătățit.

Mai sunt lucrări de făcut la casă, mai ales finisajele interioare, iar sprijinul pe care hope and Homes for Children îl acordă familiei va continua. Specialiștii organizației monitorizează permanent familia, alături de asistentul social din sat și mamagerul de caz din cadrul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și văd că părinții doresc să își păstreze copiii alături de ei, iar copiii sunt foarte atașați de părinți.